Een peergroep kan net dat bieden waardoor een leerling het op school weer gemakkelijker aankan
Een peergroep kan net dat bieden waardoor een leerling het op school weer gemakkelijker aankan
Onze peergroepen zijn bedoeld voor leerlingen in het middelbaar onderwijs die moeilijk aansluiting vinden in de klas of op school en voor wie het lastig is om zichzelf te zijn. Een peergroep kan helpen bij een goede spiegeling. Door zich te herkennen in anderen wordt zelfvertrouwen opgebouwd. Dat straalt ook af op andere plekken, zoals thuis en op school.
De peergroepen vinden tijdens schooltijd plaats omdat ze de sociale functie van school voor deze kinderen aanvullen en/of vervangen. Uit ervaring blijkt dat deze kinderen, vanwege hun cognitieve mogelijkheden, eventuele achterstanden die ontstaan snel weer inlopen. Maar ook als die vlieger niet opgaat, zijn we van mening dat welzijn een essentieel ingrediënt is voor de ontwikkeling van jongeren.
Hoe zie je nu dat een hb-jongere baat kan hebben bij een peergroep? Daar kan je verschillende aanwijzingen voor hebben:
De jongere
– dreigt sociaal af te haken
– verliest zijn of haar motivatie
– meldt zich vaker ziek
– klaagt over lichamelijke klachten
– trekt zich terug, wordt steeds stiller
In dit artikel van Desirée Houkema legt zij goed uit wat een kind dat vastloopt op dreigt vast te lopen nodig heeft om weer tot bloei te komen. Wanneer je het idee hebt dat een jongere niet lekker in zijn of haar vel zit, neem dan gerust contact met ons op. We denken met je mee en vertellen je welke bijdrage wij eventueel kunnen leveren om het welzijn van de jongere te verbeteren.
Wanneer je denkt dat onze peergroepen helpend kunnen zijn voor een jongere, is het natuurlijk in eerste instantie belangrijk om dit te bespreken met de jongere zelf en diens ouders. Je kunt ze bijvoorbeeld verwijzen naar onze website waar zowel voor de ouders als voor de jongere zelf informatie te vinden is.
We zijn altijd bereid mee te denken en meer te vertellen over onze werkwijze, over de groepen die we hebben en over wat de positieve werking van een peergroep kan zijn.
De peergroepen zijn in de eerste plaats bedoeld om elkaar te ontmoeten en herkenning te vinden. Daarnaast richten we ons op identiteitsontwikkeling, persoonlijke groei en bieden we studieloopbaanbegeleiding aan. We hebben de ervaring dat het deze jongeren soms ontbreekt aan noodzaak en perspectief: ze vragen zich af waarom ze moeten leren als ze niet eens goed weten waarvoor.
Door de jongeren bewust te maken van wie zij zijn (kerntalenten), wat zij belangrijk vinden in het leven (zingeving) en op welke wijze zij van betekenis willen zijn (een stip op de horizon), kan de motivatie op school een boost krijgen. Onze peergroepen hebben daarmee een preventieve werking. Deelname kan schooluitval voorkomen. Meer over de manier waarop wij dit doen kan je lezen op Over Peerplex en Visie en achtergrond
Wil je meer informatie over de mogelijkheden, wil je een keer (kosteloos) een groep bijwonen, heb je vragen over onze werkwijze? Neem contact met ons op via het formulier.