Ouders

Identiteitsontwikkeling gaat niet altijd vanzelf

Wanneer kan een peergroep helpen?

Merk je aan je kind dat het schoolsysteem niet goed past, dat het moeilijk is om daarin erkenning te vinden bij anderen. Dat je kind het lastig vindt om met honderden kinderen op elkaar gepakt in één gebouw te zijn. Denkt respect en vrienden te kunnen krijgen door uitbundig en zichtbaar te zijn. Dit terwijl je kind dat van nature niet is of lijkt te zijn. Dat je kind de motivatie verliest of dreigt te verliezen en het niet gemakkelijk kan opbrengen om naar school te gaan? Dan kan een peergroep steun bieden. Onze peergroepen zijn bedoeld voor schoolgaande hb-jongeren van 10 tot 18 jaar die het lastig vinden om aansluiting te vinden met hun klasgenoten. Het ontmoeten van leeftijdgenoten die tegen soortgelijke obstakels aanlopen kan heel louterend zijn. Er kunnen vriendschappen ontstaan en een peergroep kan bijdragen aan het zelfvertrouwen van uw kind.

Bovendien richten wij ons met Peerplex nog extra op persoonsontwikkeling, identiteitsontwikkeling en studieloopbaanbegeleiding. Dat doen we zowel in de groep als individueel.

We hebben de ervaring dat hoogbegaafde jongeren soms een ‘regenboog aan leeftijden’ bezitten: de cognitieve ontwikkeling loopt niet altijd gelijk met de ontwikkeling op sociaal-emotioneel niveau en dat kan verwarrend zijn. Zeker voor het kind zelf, maar ook voor de omgeving.

Onze groepen zijn dan ook niet ingedeeld op kalenderleeftijd maar op klik. Het mooie is dat onze ruimte geschikt is om binnen de groep kleinere groepjes te vormen. We hebben grofweg drie plekken waar de jongeren wat afstand kunnen nemen, zonder het contact te verliezen.

Hoe de bijeenkomsten verlopen hangt voor een groot deel af van de groep. Daarbij hebben we wel duidelijke omgangsregels waar wij waarde aan hechten. Dit om een veilige sfeer te waarborgen.

Tijdens schooltijd

Heel bewust vindt onze groep Inside In Peers overdag plaats. School heeft een belangrijke sociale functie. Wanneer een jongere echter weinig aansluiting vindt binnen de klas of in school, mist hij/zij/die goede spiegeling, een belangrijk deel van identiteitsontwikkeling. Vaak gaan problemen met aansluiting gepaard met het hebben van een leerstijl die niet gemakkelijk matcht met de gangbare werkwijze op school. In onze peergroepen her- en erkennen we de zorgen die de jongere zelf maar ook de ouders hierover hebben.

Door samen te komen met peers die gelijksoortige ervaringen hebben, kunnen de jongeren zelf onderzoeken hoe ze hiermee om kunnen gaan. Peerplex is een plek die school aanvult, niet vervangt. Met de intentie de zelfredzaamheid van de jongeren te vergroten. Het kunnen spiegelen met ontwikkelingsgelijken en ontdekken hoe je zelf in elkaar zit zijn daar een groot aandeel in.

Wanneer je kind wil deelnemen aan onze Inside In Peergroep, is het raadzaam hier met school afspraken over te maken. We zijn zeker bereid om vragen vanuit school te beantwoorden en samen te werken.

Lees meer over onze Visie en achtergrond

Neem contact met ons op

Wil je meer informatie over de mogelijkheden, wil je een keer (kosteloos) een groep bijwonen, heb je vragen over onze werkwijze? Neem contact met ons op via het formulier.

Naam(Vereist)
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief van
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.