Support Netwerk voor Creativiteit en Talentontwikkeling regio Arnhem-Nijmegen
Support Netwerk voor Creativiteit en Talentontwikkeling regio Arnhem-Nijmegen
Het is alweer even geleden dat het netwerk Creativiteit & Talentontwikkeling regio Arnhem-Nijmegen bijeen kwam. Desirée Houkema en Albert Kaput hebben in de vorige bijeenkomsten aangegeven dat het fijn zou zijn als de organisatie ervan door iemand anders zou worden opgepakt. Dat doen wij graag.
Jullie zijn van harte welkom op donderdagavond 11 mei van 19:30-21:30 uur op de locatie van Peerplex in Elst (Dorpsstraat 29) om elkaar te ontmoeten.
Hoe het allemaal begon
Enkele jaren geleden richtten Desirée Houkema en Albert Kaput samen het Support Netwerk voor Creativiteit & Talentontwikkeling op. De centrale vraag die hiertoe leidde was: hoe kunnen we in onze regio creativiteit en talentontwikkeling van hoogbegaafde kinderen en jongeren stimuleren? Wat hen betreft lag de sleutel in een goede samenwerking. Elkaar weten te vinden om samen de problemen waar deze kinderen en jongeren tegenaan lopen te helpen oplossen.
Wat het voor ons kan betekenen
Diverse professionals, organisaties, ouders en andere betrokkenen willen bijdragen om de vele mooie initiatieven en mogelijkheden die de regio nu al rijk is actief te versterken en verbinden en aan te vullen waar dit nodig is. Het netwerk staat open voor alle organisaties en individuen die hieraan een bijdrage kunnen leveren, vanuit o.a. onderwijs, opvoeding, zorg, culturele centra en bedrijfsleven. Door samen te werken, bundelen we onze krachten en kunnen we een inspirerend, levendig netwerk vormen, waarin creativiteit en talentontwikkeling volop de ruimte krijgt en tot uiting komt, zowel voor kinderen/jongeren als volwassenen!
In overleg met de oprichters hebben we besloten het netwerk uit te breiden met de doelgroep volwassenen. In de praktijk blijkt dat veel professionals zich zowel met volwassenen als met kinderen en jongeren bezighouden. Bovendien komen begeleiders die met kinderen en jongeren werken ook in aanraking met ouders die zelf (niet altijd in relatie tot hun kind) behoefte hebben aan begeleiding. Korte lijnen zijn ook op dit vlak dus van belang en maken het netwerk compleet.
Elkaar ontmoeten staat deze avond voorop. Ter inspiratie hebben we Linda Jakobs uitgenodigd die een korte bespiegeling geeft op een onderwerp dat bij veel hoogbegaafden meteen van alles losmaakt: toetsen.
Leren of contro-leren? De functie van toetsen
Elkaar toetsen is iets waar we, bewust of onbewust, iedere dag mee bezig zijn. Ons tot elkaar verhouden kan leiden tot verbinding. Die verbinding kan alleen tot stand komen in een gelijkwaardige relatie. Er zijn echter ook situaties waarin er sprake is van een machtsverhouding: allereerst is er natuurlijk de relatie docent-leerling, maar ook in relatie coach-coachee, ouder-kind, ambtenaar-hulpverlener kan sprake zijn van ongelijkwaardigheid.
In zo’n machtsrelatie heeft degene die toetst de verantwoordelijkheid zorgvuldig te zijn. Het is van belang dat hij of zij zich bewust is van de impact die een ‘oordeel’ kan hebben op degene die de toets ondergaat. Hoe wordt toetsen ingezet? Als middel om iemand vooruit te helpen of als controlemiddel? Wie bepaalt wat er geleerd en dus ook wat er getoetst wordt? En is de toetser zelf eigenlijk wel bereid om te leren?
Linda Jakobs is onderwijskundige en werkt als onderzoeker bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN). Ze heeft een bijzondere affiniteit met toetsing en feedback als ontwikkelingsgerichte en waarderende kracht en ziet hierin veel verbeterpotentieel voor de onderwijstoekomst. Bij deze bijeenkomst geeft ze een korte bespiegeling op haar onderzoeksgebied.
19:30 – 20:00 uur
Inloop
20:00 – 20:10 uur
Welkom door Peerplex
20:10 – 20:30 uur
Linda Jakobs: Leren of contro-leren? De functie van toetsen
20:30 – 21:30 uur
Netwerken binnen of buiten de hokjes
Wil je erbij zijn? Meld je dan met dit formulier aan voor de netwerkbijeenkomst van 11 mei a.s.